04.09.2023

FOCUS

Sisäinen sisustajani sai tänään iloisen yllätyksen. Heikki teki kuormalavoista minulle penkin. Heikin kädentaito lisättynä omilla haihatteluillani – ja eikös ole upea. Kuormalavat ovat ehtymätön luovuuden lähde. Tarvitaan vain keksijä ja tekijä. Penkki sai rockhenkisyydestään huolimatta nimeksi Korilaattapenkki. Hieno nimi, vaikka alkuperä on helposti selitettävissä. Korilaattoja käytetään auton koreissa ja laatta on litteä rinkula – koti-insinöörin opetuksen mukaan mukaellen.

Viis nimestä, mutta hieno on ja tilauksessa samaa sarjaa jakkara. Laitan kuvan, kun ehtii valmistua. Antaa vain kiertää. Laittoivat käytettyjä kahvinporoja sementin sekaan ja hyvä tuli siitäkin. Mitähän kaikkea vielä!


Focus on pidettävä mielessä. Muuten käy kuin kirkolle. Yleisökato alkoi risoa ja kirkko päätti ottaa uusia tuulia. Jos meinataan leivässä pysyä, tarttis tehdä jotakin. On kyhätty virsi-iltaa viinien kera ja sambaa kirkkosalissa. Hyvää yrittävät, mutta surkeaa tuppaa tulemaan. Kun kirkon focus on evankeliumin julistamisessa, pelastussanomassa ja Jumalan suuruudessa – eivät viini ja vähät vaatteet tuo uutta kuulijakuntaa muutoin kuin sen yhden kerran.


Nyt koulu on kaatumassa samaan sudenkuoppaan. Koulun focus alkaa ja pysyy luku- ja kirjoitustaidon varassa ja laskemisessa. Jos näistä puuttuu, huononee jatkorakennelman tekeminen jokaisen koulutuspolussa! Takaisin tärkeimpään! Takaisin perusteisiin! Takaisin, takaisin! Kirkko alkoi pelehtiä viineillä, koulu kompastuu menetelmiin ja digiloikkiin. Kun välineet ja niiden käyttäminen vaativat oppilaiden huomion ja mitä ihmeellisimmät menetelmäkoukerot – unohtuu ja jää jopa oppimatta se tärkein. Koulu on muuttunut koulutustivoliksi, jossa hauskuus edellä yritetään löytää motivaatiota. Takaisin! Koulu ei saa olla huvittelukeskus eikä myöskään hyvinvointiorganisaatio pienessä mittakaavassa. Koulu on lapsen ja nuoren työpaikka! Perusteet on hankittava. Kukaan ei pärjää, jos ei osaa lukea tai edes laskea rahojaan. Kirkko alkoi kilpailla runsauden kanssa ja samaa rataa menee koulu. Meidänhän se pitäisi tietää, että työ ei aina maista, mutta kerran kuussa on kiva saada palkka. Sama se on lapsilla. Kun olet oppinut tavallisen yhteenlaskun – saat motivaatiota nostattavan palkan. Kun osaat kirjoittaa luettavaa käsialaa ja lukea vaikkapa kivaa kirjaa -saat taas jotakin, jonka avulla jaksat. Miksi lapsia ja nuoria ei voisi palkita pitsalipulla tai hampurilaislipukkeella? Miksi ei voisi saada ilmaisuintia uimahalliin tai keilaamaan. Antaisimme myös paikallisille yrittäjille asiakaskuntaa, joka oppii käyttämään palveluja. Kyllä lapsia kiitetään oppimisesta, mutta oikeisiin kohtii laitettu konkreettinen kiitos tekisi opittavaan asiaan houkutusta ja palkkion saamisen tuntua. Kuka kustantaa? Ei ainakaan nykyinen tapa toimia.

Paukautettiin ylimääräinen lisä oppimisvelvoitteeseen. Voisiko sitä käyttää muuhunkin, kuin saman junnaamiseen ja tulosten päivittelemiseen. Siirtymäkohtiin sellainen mittaus, että on osattava ilman erityistä syytä. Lisää yksilöllistä lisä- ja tukiopetusta ja jos välkkyjen on oltava samassa aikataulussa – heille myös haastavuutta. Lyhentäisin kouluviikon pakollisia tunteja ja siirtäisin säästön niin ajassa kuin rahassa siihen tarkoitukseen, että tavoitteet saavutetaan! Kaikkien ei ole tarkoitus olla saman muotin täytettä. Osa oppilaistakin voi lyhyemmän kouluviikon paikata ohjatulla lisäopiskelulla, joka vie uutta opittavaa kohti tarjontaa enentämällä.


Eikö kansa voisi kaataa hallitusta muutoin kuin vain vaalien avulla. Tökkii kamalasti, että aikuiset miettivät kissaa lapiolla pamauttaneen ihmisen kykyä toimia tehtävässään. Ollaan jo niin lillukanvarsissa, että koko maan asioiden hoitaminen on naurun alaista ulkomaita myöten. Onko tässä joku tyhmästi käyttäytymisen salaliitto, että ei mitään asiallista tarvitsekaan saada aikaiseksi. Kuulkaa ja nähkää ja toimikaa. Nyt on uutisissa ensimmäisen kerran sanottu asiantuntijan suulla, että vielä yksi huono viljavuosi ja huoltovarmuutemme on pulassa. Jos kissa selviää läjäyksestä meillä voi olla tosi kysymyksessä. Yhtä tivolia on kansamme perusinstituutiot! Hei hulinaa ja mummon päätä seinään. Kuka lähtisi mukaan marssiin: kohta on nälkä päättäjät, myös teillä. On osattu lukea valmiuslain referointi. Kun nyt viedään rahat, ovat seuraavaksi vuorossa talot, autot ja tavarat.