13.01.2024

HYVIÄ HEIJASTUKSIA

Hyvä Harkimo! Presidenttitentin puheen päätteeksi Harry Harkimo toivotti kansalle Jumalan siunausta. Ja sitä me ennen mitään muuta tarvitsemmekin. Hienoa, että esillä olevat julkkiksemme uskaltavat pitää yllä vuosisatoja kestäneitä ja koeteltuja ja hyväksi havaittuja arvoja. Koska ehdokkaamme ovat varsin tasalaatuisia, olen keksinyt uuden tavan arvioida heidän arvoaan presidenttinä ja arvostuksiaan erilaisissa asioissa. Päätin itsestäni, että mitäpä jos itse olisinkin presidentti. Ketä ehdokkaista kutsuisin lähipiiriin neuvonantajiksi. Sen jälkeen miettisin, mitkä esille nousseet erityisosaamiset olisivat mielestäni tärkeimpiä suomalaisille. Ja voihan olla, että valitsisin koko koplan. Otan pienen esimerkin. Harkimon talousosaaminen ja tuloksen tekeminen auttaisi varmaan maamme talouden suunnnassa ja osaamisessa. Stubb hallitsee, niin kuin itse itseään mainostaakin, kansainväliset foorumit. Ajattelen, että jos sieltä uhkaa jokin globaali ja brutaali yhtenäistämisen uhka, vallan valtapiirien tuntijan on oltava ajan tasalla. Halla-aho edustaa kovaa älyä, mutta pehmeämmät hänen ajatuksistaan olisivat raikas tuulahdus tuttuun suomalaisuuteen. Anderssonilta kyselisin kovaosaisten hyvinvoinnista, joka liittyisi sisäiseen turvallisuuteen ja suomalaiseen koko kansan demokratiaan. Niin, että tällä tavalla. Vielähän näitä tenttejä on kuultavana ja käsitettävänä!


Harkimon puheen loppulause hellytti suomalaisten sydämiä. Ehdokkaan mukaan toivotukseen kuuluivat rauha, rakkaus ja ruisleipä. Täydellistä, vaikkakin kuvainnollista. Mutta arvostelumieli pois, onhan armeijakin marssinut kautta aikojen vatsallaan, siis sinne saatetun evään antamista voimista. Ja mitä kansalliseeppoksemme Tuntemattoman sotilaan sanoihin tulee, sinne pitää kuulua jokaisen herneksen, joka soppaan on lähetetty.


Rauha ja toivo ovat supisuomalaisuutta. Suomalaiset ovat rauhan rantojen kansaa! Olemme toteuttaneet tätä turvallista politiikkaa: elämme rauhassa kaikkien kanssa, mikäli se meistä riippuu. Pienuutemme on suuri apu rauhanrakentamisen oppimisessa ja toteuttamisessa. Täydellinen rauha saavutetaan vanhalla luovuttamattomalla tavalla, joka nyt on piilottautunut trendien ja ismien kätköihin. Kansa, jolla on rauha Jumalan kanssa – on maailman turvallisimmin asuva ja elävä kansa!


Rakkaus on elinehto kaikille rakkauden kerjäläisille! Opettelemme, mitä on rauha itsensä kanssa siinä suhteessa, että meidän pitäisi rakastaa myös itseämme. Tästä terveestä lähtökohdasta toteutamme rakkauden kaksoiskäskyä rakastaa kaikkia muita yhtä paljon ja samalla tavalla kuin arvostamme ja rakastamme itseämme. Jos tämä onnistuu, mahdollistuu kaikki muukin tarvittava.


Arvioijan on hyvä osata panna puhujaa paremmaksi auktoriteettinsä säilyttämiseksi. Siksipä lisäisinkin kolmikkoon neljännen osan. Hankalaksi jutun tekee se, että sanan sointuvuuden vuoksi senkin pitäisi alkaa ärrällä. Vaan kun ei ala eikä synonyymikään ole helppo valinta. Siksi sanon, että rauhan, rakkauden ja ruisleivän painikkeeksi pitää saada ruumoria (luetaan: huumoria ). Ihmiset, jotka osaavat nauraa ensin itselleen ja vasta sitten hohottaa muille – selviävät vaikka miten vaikeasta vuorovaikutuksesta. Selfiehuumori on taitolaji, joka tekee ihmisen helposti lähestyttäväksi. Ja eikö juuri korkean tason neuvotteluissakin ole kysymys siitä, että saa säilyttää kasvonsa ja voi lähentyä vastapeluria. Se, joka nöyränä näkee oman koomisuutensa, on ottamasta koppia heistä, jotka uskaltautuvat suostumaan samaan tuumaan ja yhteiseen tekemiseen.