tuija.suistomaa@live.fi
Uusin teksti ensimmäisenä tervetuloa-jälkeen!
Joskus pitää karmia oikein selkäpiitä myöten! Miten muuten olisi selitettävissä murhamyysteerien tvsuosio tai kummitusjuttujen kertominen. Erityisesti pääsiäisen aikaan näyttävät erilaiset maahiset saavan jalansijaa vähän samoin kuin halloweenina. Kulttuurihistoriaan kurkistettaessa täytyy ihmetellä, mihin me suomalaiset olemme perustaneet tarpeen vuosittaiseen, luvalliseen aggressiivisuuten naapurien kesken. Tarinathan kertovat, että ennen muinoin trullit tunkeutuivat navetoihin katkomaan karjalta häntiä pahaa aavistamattomien kyläläisten viettäessä vapaata ehtoohetkeä!
_ Lasten suhteen ymmärrän hyvin, että pääsiäisen kärsimyshistoria on paikoin liian rankkaa pienemmille puhuttavaksi. Sitä vastoin en voi ymmärtää, miksi vaihtoehdoksi on valittu kaikenkarvainen okkultistinen noitien ja pimeyden eläväisten kammotusmaailma. Vai johtuuko valinta alitajuisesti siitä, että aikuisuuteen kypsyttäessä varhaissivistys loitsuineen on totuttanut nuoret ja vanhemmatkin tulevaan meedioiden, henkioppaiden, zombien ja ennustajien maailmaan.
_ Millaisia aineksia meillä on oman pääsiäisperinteen ylläpitämiseen? Jos ovella eivät saa kolkutella noidat eivätkä peikot, mitä meille jää. Miltä tuntuisi, jos virpomisvitsojen vierellä ovikelloa soittaisivatkin pasha tai mämmi, pupu ja suklaamuna? Heltiäisikö sellainen namikeko, että tarjolle tuotavien narsissien kulut tulisivat katetuksi? Ei kuulosta kovin innostavalta. Virpomisvitsa on jonkun mielestä häyhenillä naamioitu piiska, mämmi muistuttaisi lapseksi puettua koirankakkaa ja pasha, vaikka valkoinen onkin, saattaisi verbaalisen vahingon takia muuttua paskaksi. Pupu on hedelmällisyyden symboli ja munat muuten vain soveltumatonta aluetta: uskokaa pois ja kuunnelkaa lasten puheita. Olen neuvoton.
_ Lapset ovet neuvokkaita. Koska he tietävät, että ei pidä mennä pelleilemään sellaisen kanssa, joka joskus pimeänä sadeyönä voi oikeasti pelottaa – keksivät he KARMIVAN! Ja mummo oli mukana tuumassa. Katso video, niin testaat, millaiset hermot sinulla on. Ja muistakaa syödä paljon vihanneksia. Hirviövesimeloni sopii jokaiseen arkipäivään.