30.03.2023

KIROTUSVIREITÄ JA SOTESOTKUJA

Tämä on totisinta totta. En suostuisi kirjoittamaan ellen tuntisi lähdettä etu- ja takaperin. Siitä huolimatta pidän oikeutenani säilyttää lähdesalaisuuden niin kuin huipputoimittajilla on tapana. Minulla on siihen mahdollisuus äärimmäisen harvoin.


Sain puhelinsoiton. Sano nyt, mitä tässä tehdään! Olen varma, että keuhkoissa on jotakin vialla. Happi on kortilla, väsyttää. Ajattelin, että jospa katsoisivat keuhkot ja ottaisivat verikokeet. Soitin oman terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Soittivat takaisin: hoidontarpeen arvioinnista päivää. Selitin asiani, mutta minut keskeytettiin. Ensin on täytettävä tämä alkukartoitus. Aloitetaan: onko vielä maitohampaita. Mutta minähän olen syntynyt kohta kuusikymmentä vuotta sitten. Mistä teitä on leikattu tai paikattu? Milloin ensimmäisen kerran havaitsitte ahdistusta? Oletteko käyneet vuositarkastuksissa säännöllisesti ja kaikissa seulonnoissa? Se oli yli tunnin sessio se! Lääkäri soittaa takaisin. Ja soitti. Minä sitä keuhkokuvaa... katsotaanpas paperit ensin. Hyvin on täytetty, mutta yksi kysymys on jäänyt käsittelemättä. Mikä on eliniänodotteenne. No jos joitakin vuosia vielä, voiko sen itse päättää. No niin, kokonaisarvioinnin perusteella pyydän teitä soittamaan mielenterveyshoitajan ajan. Tuota, en minä sellaista ahdistusta, happea … Aloittavat sitten sielläkin alkutilanteen kartoituksesta. Hyvää päivänjatkoa ja kuulemiin.


Kukapa olisi uskonut, että soteuudistus kompastelee myös huononneen luku- ja kirjoitustaidon takia. Kela korvaa sivut pääsivät sekoittumaan, kun ohjelmoija kirjoitti kela korva. Nyt on niin, että tekoälyn piuhat menivät umpisolmuun. Kun haluatte päästä kelaan, soittakaa korvapolin numeroon ja päin vastoin. Teemme tästä tiedotteen kyllä. Tästä tuli oikea ketjukorjaustarve. Toinen kirjoitusvire on haastavampi. Kun tekstiin lopulta saatiin kaksi aata, vaihtui vee kohtalokkaasti j-kirjaimeksi: kela korjaa. Tehtiin siihen ihan uusi palvelumuoto, kun muuta ei voitu. Paikallisliikenteen palibussit kuljettavat potilaat hyvinvointikeskukseen. Siinä ei kuitenkaan ole pakko hypätä kyydistä. Saa ja voi jatkaa päätepysäkille asti. Se on kaatopaikalla. Sinnekin kuulkaa saatiin valinnan mahdollisuus. Kompostointi, valitse yksi. Poltto, valitse kaksi. Jos on kysyttävää, valitse kolme. Muussa tapauksessa valitse neljä, siihen ei vastaa kukaan. Kyllä asioilla on tapana järjestyä – ja miten näitä jonoja muuten saisi lyhennettyä.