419

29.02.2024

KYLLÄ ON KYYTIÄ!

Omaishoitajan arkea! Istun neljän aikaan yöllä makkarissa sydän sekoamispisteessä. Revin myös Heikin mukaan mennessäni mummon huoneeseen. Kuului niin kamala pamaus, että olin varma sataprosenttisesta kaatumisesta seisovilta jaloilta. Mitä vielä. Mummon sängystä putosi vain lämminvesipullo lattialle. Yöllä sen antama tömäys ja pamaus tekivät tehtävänsä. Ja aamulla olivat uudet tuulet ja uudet kujeet.


Miten toimit, jos sinulla on kotona vanhus, joka ei pysy jaloillaan. Hän kieltää ambulanssin kutsumisen täysissä järjissään vedoten itsemääräämisoikeuteensa. Toisaalta tulisiko edes autoa, koska ei ole välitöntä hengen vaaraa. Jaaha! Yskiminen on niin paha, että tulee epäily keuhkokuumeesta. Pitäisi sada ensiksi ainakin verikokeet. Hei, kotihoito. Sairaanhoitaja ei voi tulla, koska ei ole tehty sopimusta. Toinen peruste on se, että potilaita pitää hoitaa tasavertaisesti niin kuin hyvinvointialueella yleensä. On tehty päätös, että noin vain ei tulla ottamaan pelkästään kokeita, potilas on vietävä päivystykseen tai laboratorioon, jos on onnistunut saamaan lähetteen. Lopulta, nykien ja nytkähdellen saan terveyskeskuksesta lähetteen laboratorioon. Mutta lääkäriä meillä ei ole, ei edes etänä eikä tiedetä, milloin on. Rukoukset kuullaan. Yksityisen palvelusektorin hoitaja, jolla on – superihanaa – lupa ottaa kokeet. Hän järjestelee uudelleen ohjelmansa ja rientää apuun. Miitos Mansikkapaikka. Tänään täytät 30 palveluvuotta. Tulkoon hyvän palvelun vuosia paljon lisää!


Yön pimeinä tunteina varjot tahtovat niellä valon paikan. Mutta sitten alkaa hysteerisesti naurattaa. Koska on oma auto ja kortti, vaikka ei mahdollisuutta kantaa potilasta … miten olisi … Olimme Kairossa sen suurimmassa museossa katsomassa Egyptin aarteita. Kuumuus tekee tepposia monille turisteille. Äiti katsoi menoa silmät päästä melkein pudoten. Jos saan sydänkohtauksen, ette jätä minua tänne. Väsähtäneet ja muuten vähäväkiset kuljetettiin yksinkertaisesti kottikärryillä sermien taa selviämään ja saamaan ensiapua. Ei mitää hätää! Meillä on kottikärrit!


Kun väliaikainen kävelyväylä sortui kulkijoiden alta, todettiin turmatutkinnassa, että on aukko. On vastuun kantajan kokoinen aukko. Ei löydy ihmistä eikä tahoa, jonka kuuluisi huolehtia, että yleinen väylä kestää normaalimenon. Juuri niin! Kun kolmevuotias jää hoitopaikan ulkoleikkikomeroon telkien taa, on aukko. On päitä laskevan kokoisen hoitohenkilön mentävä aukko. Mutta Niinistöstä ei jäänyt aukkoa ulko- eikä urvallisuuspolitiikkaan. Viimeisinä töinään hän piti huolen Suomen sotaponnisteluista: armahtamalla tykkimiehen.