28.04.2023

Kylläpä Pohjois-Savon hyvinvointialue antoi oikean vappuserpentiiniselätyksen meille näin juhlan kynnyksellä! Tavallinen asia, joka oli lähes mahdoton hoitaa. Omaishoitajan sijaisen palkkiot jätetään maksamatta, vaikka määräaikoja ja papereita on noudatettu. Sitten maksetaan jotakin muuta ja jää kysymys, tulevatko puuttuvat maksut kolmelta hoitopäivältä koskaan hoidetuiksi. Valehtelematta neljän taukoamattoman työtunnin suoritus. Meillä molemmilla on koekeakoulututkinnot ja hyvä ellei hieno tieto-taito tietokoneen käyttämisessä puhumattakaan tiedonhankintataidoista. Kymmenen puhelua, joissa jonotettuaan kukaan ei tiedä mistään mitään. Yrittäkääpä tästä numerosta. Päälle sähköpostit ja kyselyt. Heikin silmät alkoivat harittaa ja viimeiseen postiin hän kirjoittikin hiipuvilla voimillaan, että minä olen omaishoitajan SIMAIShoitaja! No, ihmeitten ihme. Hyvinvointialueella on oma HOPlop palvelu, josta jostakin syystä soitettiin meille pyytämättä. Ihana nainen: Tarja Olander ystävällisesti tiesi, taisi ja hoiti laskutukset kuntoon. Mitä valitan, jos kerran asia onnistui. Sitä, että miten ihmeessä vanhukset kykenevät tähän; eiväthän omaisetkaan voi käyttää neljää tuntia työpäivästä yksinkertaisen asian hoitamiseen. Hyvinvointialueen sivustoilla – ei sitten niin missään ole annettu yhtään opastusnumeroa, mihin voi ottaa yhteyttä. Juu, keskus kyllä, mutta siellä arvotaan numerot ruletilla tiedon puutteen takia. Kyllä siirtymävaiheessa olisi joka kunnassa pitänyt olla siirtymävaiheen sote-neuvonta. Asianosaiset itsekin ihmettelivät, että eipä kuulkaa olekaan numeroa. En minä mitään tiedä, olen vain töissä täällä. Ja olisimme mekin keksineet muuta tekemistä noille neljälle tunnille, oikein laatutekemistä vaikkapa vappumunkkien merkeissä.


Nyt pitäisi sitten aloittaa virallinen kevät. Suomen suveen kuuluu, että vapuksi kylmää. Yöllä oli satanut lunta. Ei siis haittaa, että kesäkeinu jäi vielä laittamatta! Ja viimeisten tutkimusten mukaan

ranskanperunatkin aiheuttavat masennusta ja ahdistusta. Pidetään siis kiinni perinteistä, perunasalaatista! Vappupallot on jo aikaa sitten leukanivelten kulumisen takia vaihdettu puhaltamatta muotoutuviin, tuulella laiteltaviin saippuakupliin. Ja se sima sitten – harvallapa teillä on niin kuin meillä ikioma SIMAISHOITAJA! Onnellista vappua vaan kaikille yhtä aikaa ja tasalatauksella. Meille voi aina soittaa, vaikka ei vastattaisi ja jos vastataankin, emme taatusti tiedä vastauksia kaikkiin ongelmiinne. Emme siis erotu joukosta, emme hyvässä emmekä kai pahassakaan. Mutta tästä olen varma: selvä vappu on varmasti parempi kuin epäselvä!