11.09.2023

KÄÄRMEPUU VAI ELÄMÄNPUU

Uutisoivat, että poliisikin ihmettelee, missä lasten omatunto oikein on! Väkivaltaa paljon nähnyt ja kokenut virkavaltakin kavahtaa nuorten väkivaltaisuutta. Empatiaa ei tunneta eikä omastatunnosta tiedetä yhtään mitään.


Lasten väkivaltaisuutta ei selitä pelkästään väkivaltakulttuurin keskellä eläminen. Kyllä ympäristö vaikuttaa tietysti, mutta ei tee kaikkea tuhotyötä. Tukeudumme moraaliin ja eettiseen osaamiseen, joka nuorelle ymmärrykselle ja kokemukselle tuntuu kaukaiselta ja vieraalta, vaikealta. Tarvitsemme siis omaatuntoa enemmän kuin koskaan!


Alamäki alkoi siitä, kun kyseenalaistimme kristilliset perusarvot! Olemme edenneeet tällä tiellä niin pitkälle, että lukemattomat lapset ja nuoret ovat täysin tietämättömiä Jumalasta ja Hänen tahdostaan ihmistä kohtaan. Omatunto on Taivaan työkalu. Sitä ei voi erottaa viitekehyksestään tai se menettää tehonsa ja tarkoituksensa. Moraalin voi aina selittää olosuhteilla ja eettisen osaamisen voi sivuuttaa kokemattomuudella. Omatunto on ja pysyy – jos sen vain tunnistaa ja haluaa ottaa todesta.


Poliisien hämmentyneeseen kysymykseen voi vastata, että omatunto on kohta sukupuuttoon kuollut sisäisen sielun tila. Omatunto varoittaa ja nuhtelee, yrittää ohjata oikeaan, mutta ei ylitä ihmisen vapaata tahtoa. Se ilkikurinen kuva hyvästä ja pahasta, jotka istuvat ihmisen olkapäällä yrittäen vaikuttaa päätöksiin, on harvinaisen hyvä kuva omantunnon toiminnasta. Syntiinlankeemuksessa saimme tiedon siitä, mitä on hyvä ja myös siitä, mitä on paha. Pahan tietoisuus tuli jäädäkseen. Ja se koittaa kaiken aikaa kampittaa hyvän!


Olemme syväpesseet Jumalan pois arjestamme lähestulkoon kaikessa. Hautajaisissa viittaamme taivaallisiin siinä toivossa, että jos jotakin on, se ehkä auttaa minuakin. Tällaisen tiedon varassa ei voi tehdä edes yhtään maallista työtä. Huteraakin huterampaa hapuilua summamutikassa! Ja tässä kevytkenkäisyydessä yritämme yltää iankaikkisuuteen … jos nyt sitäkään on. Omatunto on monelle musta aukko, joka sivuutetaan, koska se voi saada aikaiseksi pahan olon – ja sitähän on muutenkin liikaa.


Vaarallisinta tässä omatuntotapauksessa on se, että omatunto väistyy, ellei sitä oteta lukuun ihmisen elämässä. Jumalan Henki ihmisessä ei tungettele eikä pakota. Hänen aikaansaamansa selittämätön paha olo rohkaisee ja auttaa löytämään pahan olon juurisyyn ja korjaamaan tilanteen. Koska vanhemmat eivät edellä, eivät lapsetkaan perässä. Omalla toiminnallamme olemme tehneet pahan kokoisen sisääntuloaukon lastemme elämään. Haluatko korjata tilanteen? Joudut siinä työssä myös itse tilinteon tilanteeseen: kohtaamaan väärän ja pahan, johon olet syyllistynyt. Ei kuulosta houkuttelevalta, mutta se on ainut tie tilanteen korjaamiseksi – vanhempien ja yhteisön ihmisten esimerkki ja puuttumistyö mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos hylkäät Jumalan, heität romukoppaan myös omantunnon ja kannat seuraukset pahan lisääntymisenä. Väkivaltainen lapsi ja nuori elää omatunnon ohjauksen puutteesta!


Omatunto soimasi Daavidia Saulin viitan sipeltämisestä. Omatunto soimaa tänäänkin, jos otamme sen puheen vastaa. Älä yritä painaa huonoa oloa pois ajatuksin tai vaikkapa alkoholin ja lääkkeiden avulla. Pysähdy ja etsi pahan olon syytä. Taivas kyllä tietää ja kertoo. Ja jos et osaa aloittaa mistään, aloita kymmenestä käskystä. Mitä todennäköisemmin joku käskyjen kohdan tiltti itsesi tekemänä tai toisen vaikuttamana on korjaamattomana sielusi pahan olosi syy. Ei jätetä omantunnon oljenkortta käyttämättä!