464

29.04.2024

TULE TULE

Tule tule hyvä kesä, älä tule huono kesä! Hiekkakakkuloru on ajankohtainen juuri nyt. Pyydetään säiden ja ilmojen Säätäjää auttamaan uimarantakesän saavuttamista. Lapsiperheiden taloudelliselle tilalle ei voisi olla parempaa vaihtoehtoa kuin polskimispäivät uimarannalla. Hurlunhei-huvipuistojen rannekkeiden hintojen nousu tekee monille mahdottomaksi pakata aikuiset ja lapset koko perheen retkelle, sillä tarvitaanhan polttoainekin ja ruoka, joskus jopa yöpyminenkin. Vesielämä ja tikkumakkara uimarannan grillissä on yhteiseloa parhaimmillaan ja pysähdys jäätelökitskalle sitä luksusta. Elämä kuljettaa meitä nyt perusasioiden äärelle – eivätkä ne ole huonoja ollenkaan.


Yhtä minä vain ihmettelen, kansanedustuslaitosta nimittäin. Mikäli nuhteettomuuden ja työskentelemisen raja kulkee vankilatuomiossa, on tuolla työpaikalla mahdollisuus porsastelle miten hyvänsä. Olipa taas esimerkki kouluampujille: entinen poliisi, nykyinen kansanedustaja paukuttelee pyssynpiippua ravintolaillan kuluksi. En kivitä Vornasta vaan sitä moraalin tasoa, jota pidämme oikeana ja yllä näinkin korkea-arvoisessa instituutiossa. Voisiko kansalainen ilman vihapuhetta sanoa, että kansanedustajia avustajineen on ihan liikaa – ja varsinkin rötösteleviä sellaisia. Ja kun töppää, voi vallan hyvällä tunnolla jäädä sairaslomalle. Onkohan Vornasellakin ensimmäinen päivä omaan piikkiin!


Sitten lopuksi yölliseen uninäkyyn: nuorukaiset näkyjä näkevät, vanhukset unia uneksuvat.

Laitan kaiken kuuliaisesti näkyville, mitä minulle annetaan. Teidän tehtävänne on arvostella ja arvioida ja ottaa vaarin, jos aihetta. Saa sanansaattajankin lytätä, vaikka hänellä hyvä tarkoitus onkin. Muistutan tässä myös siitä näystä, jossa veden yli Saksaan lennätettiin rannikon tuntumaan iso pamaus. Huudahdin Herralle, että ”oi Herra, säästä”!


Aamuyöstä minulle näytettiin vanha kellastunut valokuva. Se oli Kaliningradista. Kuvassa oli suuri maakumpu. Sen päällä oli vieri vieressä likaisia, ruskettuneita lapsia vaikka kuinka paljon. Surullinen näky. Elleivät ottaneet auringonkylpyjä, äkkinäinen voisia ajatella avattua joukkohautaa. Mene ja tiedä. Herra kyllä tietää. Meidän puolestamme pitää nöyrtyä kyselemään, mitä asiaa Hänellä meille mahtaa olla. Saksaan liittämääni näkyä tarkastellen on viime yön jälkeen mahdollista ajatella myös, että Kaliningrad on ohjusiskun kohde!