30.09.2023

VALLAN VAHTIKOIRA

Nasakka oppositiopolitiikka on verraton vallan käytön vartija. Ei voi tehdä ihan kaikkea, mitä vallanhimossaan haluaisi. Jos sananvapaus olisi kirjaimellisesti sitä, miksi sitä sanotaan – vartijoita olisi monessa paikassa. Lisäksi aktiiviset kansalaiset kantavat kortensa kekoon. Vahtikoiriakin vartioidaan. Tätä sanotaan demokratiaksi. Ja sille olemme jo pitkälti sanoneet hälyttävät hyvästit!


Surffailuni tiedon hankkimiseksi ja erilaisten mielipiteiden löytämiseksi voi aiheuttaa provokaatioksi luokiteltavia löytöjä. Olen sitä mieltä, että ei ole sellaista hömppää eikä hölinää etteikö kannattaisi tutkailla, jos sittenkin siinä puhuttaisiin ainakin osa-asiaa. Viittaan tässä blogin Paholaisen päiväkäsky julkaisuun. Agenda 30 esittää tietysti asiansa vedoten kaikkeen hyvään ja kauniiseen, tavoiteltavaan. Ei paholainen todellakaan ole niin tyhmä, että se sanoisi, että tulkaapas tänne niin laitan pallon jalkaan. Hyvällä arvonormistolla voi tänä päivänä lanseerata kamalia asioita. Sokeat ja kuurot oman elämänsä taistelijat eivät jaksa etsiä tulevia kompastuskiviä ja kauhukuvia, onhan niitä arjessa jo kaikilla kaiken aikaa.


Tässä samaa asiaa sellofaanikääreessä rusetin kanssa. Sain postia Kansakunnantila.fi – sivustosta. Sieltä kannattaa lukea teksti Tervetuloa vuoteen 2030. Tanskalainen kansanedustaja, nuorten globaalien johtajien verkostoon kuuluva vaikuttaja laati artikkelin Maailman talousfoorumia varten. Päivää vaan niin, että pätkähtää. Artikkelin sisältöä on julkisuudessa referoitu tähän tapaan. ” En omista mitään, minulla ei ole yksityisyyttä ja elämä ei ole koskaan ollut parempaa!” Nämä onnenkantamoiset elävät omassa kaupungissaan, jossa kaikki on ilmaista. Tosin kotiasi voidaan käyttää muiden tarpeisiin silloin, kun et itse sitä tarvitse. Siitä en saanut käsitystä, kuka kumma tämän kaiken kustantaa. Jos kansalaisella ei ole omaisuutta eikä rahaa – jonkun kai tarvitsee tehdä ne vähätkin ihanneyhteiskunnan työt. Millä ilmaisuus kustannetaan: kaikkien ihmisten ansioilla, jotka menevät yhteiseen kassaan ja siitä kai sitten jaetaan jokaiselle ehkä ansaittujen kansalaispisteiden varassa. Ei voi olla yhtä ellei ole vastavoimaa. Ne, jotka eivät ole suostuneet tähän systeemiin, asuvat kuulema kaupungin ulkopuolella eristyksissä hylätyissä kiinteistöissä omatoimisesti elämästä ja kuolemasta kamppaillen. Ei siis ole ihannetta ilman pelotetta! Artikkelia lukiessa ei välty ajatuksilta, että tutut arvomme menevät romukoppaan.


Vaan ei tuo ihanneyhteiskunta ole kovin houkutteleva päättäjillekään. Jos siellä tasa-arvo jotakin merkitsee, saavat tavallisetkin kansalaiset asioida ja ehkä asuakin kuninkaallisten rakennuksissa ja tiluksilla. Kun hallitsija on poissa linnastaan, voivat muut käydä taloksi. Ennen kuin innostutaan, mietitään jo kokemuspiirissämme olevia asioita. Kela kustantaa, mutta millä mahdilla. Jos saat tukia ja avustuksia olet tileinesi virkamiesten hallinnassa. Maailma ottaa yksityisyydestä ja itsemääräämisoikeudesta sen minkä valuuttana jakaa vähäosaisille. Onko hylätyille kiinteistöille jo aloitettu asunnonvälitys ja hankintamarkkinat – vai pelataanko katosta pään päällä pesäpallomaila kainalossa!


Paha juttu! Nyt puhutaan jo siihen malliin, että pamaus tulee. Tervetulojuhla on kaavailtu vuodeksi 2030. Mutta kuka sen päätti. Minulta ei ainakaan ole kysytty mielipidettä. Onko teiltä? Näitä kirjoittaessani ja mietiskellessäni yhdestä olen iloinen, nimittäin siitä, että olen kohta ihan vanha. Ei iloa ilman kyyneleitä! Lasten ja nuorten tulevaisuus huolettaa ja syyllisyys nousee ellen tee tarpeeksi heitä puolustaakseni. En halua, että lähtöni taivaan kotiin olisi ikään kuin rintamakarkuruutta. No niinpä tietysti -rukoilla ja siunata voi aina ja joka paikassa. Rukouksen voimaa ei kukaan pysty pysäyttämään eikä kieltämään. Ehkä uusilla sukupolvilla on sittenkin tulevaisuus ja toivo!