05.03.2023

VAALIKONEVIIHDETTÄ

Sananlaskuissa sanotaan, että vaeltakaa viisasten kanssa. Jos vaellatte pöhköjen polkuja, saatatte itsekin vähetä viisaudestanne. No, näiden sanojen saattelemana päätin poiketa omilta poluiltani ja kokeilla Ylen vaalikonetta elämäni ensimmäistä kertaa. Kannustan tähän viihdevalkamaan matkaamista. Tekniikka on kerrankin niin helppo, että kaikki saavat osata!


Täysin ennakkoluulottomana ryhdyin siis koneen kanssa etsimään sopivaa puoluetta. Vastasin ihan oikeasti omantunnon mukaan. Siksipä tulos olikin yllättävä ja hämmentävä. Sain kolmen puolueen luettelon. Ensimmäiseksi minulle suositeltiin kristallipuoluetta! Myönnän, että olen kuullut nimen, mutta sisällöstä en tiedä mitään. Hortonomisesti luokitellen lähimpänä puoluetta olen kasvitieteellisesti: Tuija, siis ikivihanta havukasvi, mieluiten timanttituija. Mitä ihmettä? Toisena vaihtoehtona olivat perussuomalaiset! Heidän kasvojenkohotustaan olen seurannut kaikki

eduskunnan kyselytunnit. Monessa ovat oikeassa, hyvin monessa. Viimeinen ehdotus oli vapauden liitto! Täyslaaki ihan puskista. Nimikin on outo, sisällöstä puhumattakaan. Epäilen tietokoneen evästeitä ja enteitä. Olen juuri ostanut kevätkumisaappaat. Jospa ennebarometrit veivät metsikköön: polskis ja molskis. Kumisaappailla voi kulkea milloin ja missä vain – vapauteenkin.


Oli pakko pitää paussi. Päättelin tuloksen johtuvan siitä, että vaalikone liikkuu erillisten asioiden parissa. Arvot ja asenteet jäävät kokonaan vähemmälle! Sitä paitsi huolestuin: olenko siis tähän saakka vaeltanut vähemmän viisaiden kanssa. Jokainen luokittelee itsensä ja mielipiteensä viisaiksi, joten – olkoon menneeksi, jatketaan.


Jostakin syystä kone kauhoi minulle seuraavaksi juuri sen puolueen, jota olen aina äänestänyt eduskuntavaaleissa! Ja sopivimmaksi henkilöksi tästä puolueesta löytyi suurimmalla todennäköisyydellä 85% tuiki tuntematon mies. Puoliorpona lapsosena pyysin äitiä aina äänestämään Pekka Pantsua, koska mies näytti lehtikuvassa turvalliselta. Tämäkin mies näytti. Ei siis huono valinta ollenkaan. Toinen vaihtoehto 77% oli oma ikivarma valintani vuodesta toiseen, nainen, eduskunnassa ja elämässä arvonsa ja asenteensa todeksi elänyt rautarouva. Hyvä!


Kuulkaa, kone näyttää eduskunnan koostumuksen siinä tapauksessa, että kaikki äänestäisivät sellaisilla argumenteilla kuin itse tein. Voin vakuuttaa, että sateenkaarikin häpeää omaa väriloistoaan eduskuntani kokoonpanoon verrattuna. Totta tosiaan, arvoistuimilla saisivat kaikki kukat kukkia harmonisessa sekamelskassa! Hallitusneuvottelut voisivat kuitenkin onnistua jopa hyvin kahden tai kolmen puolueen kanssa. Ja sehän on tärkeintä se. Maan toiminta on taattu ja kaikkien mielipiteet voivat tulla esille. Onpas tulossa ihanat eduskunnan kyselytunnit!