31.03.2023

PÄSSI JA SIKA

Tämä ei todistettavasti ole tekoälyn tekemä teksti. Vaikka dataa on varastoitu varmasti, lienee tekoälyllä jonkinmoinen sordiino, ekoälyllä sitä ei tarvitse olla. Olen varma, että tekoäly ei luomis-innossaan koska tunne olevansa kuin auto huonoilla renkailla liukkaalla jäällä. Jos jarruttaa, tulee piruetit, jos antaa mennä, tulee seinä, puu tai tolppa. Luomua siis on, takuuvarmasti. Laatutietoinen ystäväni ehdotti, että julkaise kirjaksi. Hygieniasyistä kesäisin vessakirja on kätevämpi kuin puhtaaksi pyyhittävä puhelin. Sitä paitsi, jos painavat huokoiselle ja halvalle paperille, voi lukemisen edetessä myös pyyhkäistä. Ja seuraavana vuonna onkin jo uuden kirjan ostamisen paikka. Tuottoisaa, vai mitä?


Matopeli syö toista ja kasvaa kaiketi ihan kuvaruudun kokoiseksi. Siitä mummo, että en tykkää käärmeistä, mutta mikä eläin sinä haluaisit olla. En minä, mutta sinä olet pässi ja sika. No en kai sentään. Eikö mummo voisi olla sudenkorento tai kissimirri. Sinä olet pässi ja possu, siis sika!

Hetken mietittyäni repesin nauramaan nuoren ihmisen tarkkanäköisyyttä. Johan hän on jokusen vuoden seurannut, että aina on mummorukan pää menossa seinään – pam. Ja sika sitten. Jo työnikin puolesta pitää olla kaikkiruokainen ja kiinnostunut kaikesta syötävästä. Ja itsehän juuri opetin lapsoselle, että kuule, yllätä äiti ja sano, että antaisitko palasen sitä quiche lorrainea, ranslalaista kinkkupiirakkaa. Jos possun paksuus taas teitä naurattaa, että kuulun A-luokkaan. Rasvaprosentit ovat lähes tulkoon kohdallaan.


Entäs isomummo sitten. Isomummo on virtahepo ja harakka! Takaan ja alleviivaan, että nuori ei ole tietoinen Tommy Hellstenin kirjasta Virtahepo olohuoneessa, vaikka kotikasvatus onkin lukemisen luvatulla maalla. Mutta koska isomummo on aina huomioitava. Ja siinä se aina istuu kuin koriste omassa tuolissaan, omalla paikallaan. Isomummo on olemassa. Jotakin viitettä lienee antanut isomummon mieltymys poliisikoira Rexiin. TyrannosaurusRex ja virtahepo – toiselta aikakaudelta ja toiselta plaaneetalta! No, eipä tiennyt nuori myöskään sitä, että isomummoa on naurettu harakkakuiskaajana. Pari pitkäpyrstöistä on aina kurkkimassa ikkunasta sisään. Ja niitä iso seuraa, milloin on mikin ja minkä puun latvassa tai oksilla. Se, että isomummon habitus on harmaata päätä ja mustaa kehoa valkoisella tikkiliivillä, oli kyllä selkeä vihje sekin eläinmäärittelyyn.


No ukki sitten. Ukki on ukki! Kai ukillekin joku eläin laitetaan. Ukki on ukki! Enpä intä enää. Sanomattakin on selvää, miksi naisen euro on yhä 80 senttiä. Pitävät miehet toistensa puolta pienestä pitäen.


Kuva on lastenlapsille lähetetystä videosta Puttepossun nimipäiviltä. Todisteeksi nuoren tarkkanäköisyydestä laitan itseäni esittävän kuvan. Nöf, nöf – uiiiii! Seura tekee kaltaisekseen! Uskallatko itse kysyä, mikä eläin sinä olet?