09.02.2023

SUOMALAINEN RUOKATURVA JA ILMASTORUOKAVALIO

Tuttavaperheen taapero huusi kirkkaalla äänellä, että puuuulooo! Kysymyksessä oli tietysti nukkumaanmenopuuro, vaikka ärrä ei vielä ollutkaan valmis käytettäväksi. Suosittelen iltapuuloo kaikille. Puuro lämmittää turvallisesti ja antaa hyvän unen. Leivän ja leikkeleiden syöminen on kalliimpaa ja ravitsemuksellisestikin huonompi vaihtoehto. Ja talouskassa kiittää!


Päättäjiltä ovat menneet puurot ja vellit sekaisin, koskapa vielä tässäkin tilanteessa puhutaan ilmastoruokavaliosta. Pitäisi olla ajan ja asian tajua. Suomalainen ruokaturva on kansainvälisesti katsottuna maailman paras. Tämä siitäkin huolimatta, että monissa suomalaisissa perheissä säännöstellään ruuan laatua ja määrää. Vanhemmat jättävät aterioita väliin, että lapsille riittäisi. Pahimmassa tilanteissa elävät harmittelevat, että kauppojen roskikset ovat lukittuja! Leipäjonot ovat itsestäänselvyys sillä erotuksella, että niissäkin loppuu jaettava kesken. Laputetut tuotteen viedään käsistä. Ja työttömille ja osattomille tarjottava lounas maksaa jo yli seitsemän euroa kerta. Hyvä tavaton! Sillä summalla ja parilla palautuspullolla meillä syö ainakin kolme henkilöä.


Palkansaajien ostovoima heikkenee koko ajan. Ruokaa vielä toistaiseksi on, mutta pitäisi olla nappulaa, jolla maksaa ostokset. Ettei nyt kävisi niin, että ilmastoruokavaliopuheet muuttuvatkin nälän ehkäisemispuheiksi! Herra näytti minulle näyn, että suomalaisten ruokapöydille nousee hallava hevonen. Se kertoo ruuan puutteesta ja tietysti myös sodasta ja kulkutaudeista. Vähän näyn näkemisen jälkeen aloimmekin puhua inflaatiosta ja elinkustannusten noususta. Toivon parasta, mutta pelkään pahinta. Vielä emme ole nähneet kaikkea kurjuutta, joka ruokatalouttamme tulee vaikeuttamaan. Auta nyt, jos voit. Se on paras ruokaturva. Auttamisesi menee taivastilille ja palautuu sinulle silloin, kun itselläsi on vaikeaa.


Nelihenkinen perhe syö kympillä päivässä, vieläpä ruhtinaallisesti – siis pääaterian. Viikottainen ruokakierto syntyy vaikkapa näin. Munakas ja keitetyt sekavihannekset. Keitto jauhelihasta ja kastike samasta 400 g pakkauksesta. Kasviksia enemmän ja lihaa kohtuullisesti. Makkarakastike ja muusi, jipii! Sipuli-perunasekoituksesta vuokaruoka. Wokki mistä vain raaka-aineista., Tarjousbroileria ja uunikasviksia. Juustopastaa runsaan paistetun sipulin kanssa. Kalaa voi ostaa keittoon, koska se on muuten kovin tyyristä. Porkkanaraaste ja omena ja miksipä ei appelsiini pakastimen sisällön kanssa raakaravinnoksi ja vitamiineiksi. Jos on onni matkassa, jostakin viikottaisesta ruuasta voi jäädä ylimääräistä toistakin päivää varten.


Valmisruokien ostaminen on kallista. On kuitenkin joitakuita tuotteita, joilla voi tehdä joskus taloudellisen ja maittavan aterian ilman hellapoliisina seisomista. Jalostajan stroganoff täyssäilykkeenä on melkein kotiruokaa parempaa. Knorrin pasta- ja maustesekoitukset maistuvat myös ilman lihaa. Englantilaiset ovat hallinneet ruokamenoja kautta vuosikymmenten annostelemalla tarjottavan ruuan valmiiksi lautasille.