08.07.2023

SIUNAUSTEN SADE

Niille, jotka aloittivat loman juhannukselta lienee vaikeaa ajatella pihapiiriä piiskaavaa sadetta siunausten sateena. Toisesta näkökulmasta katsottuna se on sitä kirjaimellisesti. Sanovat, että pohjavesi on matalalla. Tarvitsemme siis vettä! Ja jos oikein jossitellaan, Suomi on niitattu osaksi arktista linnoitusta – onni onnettomuudessa: ei siis ihan sada lunta.


Tänä aamuna on aamulauluna soinut vanha virsi: Soi kunniaksi Luojan nyt virsi kiitoksen … tuon kaiken hyvän tuojan ja Suojan ainaisen! Uskovat kipuilevat, että eivät oikein osaa kiittää ja palvoa Pelastajaansa. Raamattu lohduttaa: palvonta ei ole kommervenkkejä vaan ylistämistä virsin, lauluin ja psalttarein. Jokainen osaa ja voi tehdä sen!


Ja sitten pelmahti päähän toinenkin laulu, siksi laitoin kuvaksi koivun. Lapsoset ketterät kotihaasta koivusta oksat taittaa; Niistäpä nopsilla käsillänsä koivusta vihdat laittaa. Nykyajan lapsi tuskin tietää, mikä on haka ja onko, jos mitään eroa vihdalla ja piiskalla. Molemmat ovat kansanperinnettä, mutta toivoisin, että tässsä väkivallan maailmassa kukaan ei enää uhkaisi lasta lyömisellä.


Lehdissä on ollut kuvia tapahtumien ja tavallisten viikonloppujen jälkimainingeista. On satanut roskaa ja saastaa polvia myöten. Erikoisesti Mäkkärin etumus on saanut julkisuutta! Yhtiö järjesti vähän aikaa sitten roskaamista suitsivan kilpailun oikein palkintojen kanssa. Osallistuin siihen itsekin siinä harhaluulossa, että Mac Donald´s ihan oikeasti haluua puuttua roskaamiseen. Kun palkinnot jaettiin, sijoittuivat rahansaaliin jakamiseen kolme ehdotusta: asennekasvatus, litistys ja iloiset roskikset. Palkintojen osuminen näille ikivanhoille asioille, jotka eivät ole toimineet vuosikymmeniin – osoittaa, että Mäkkäri halusi roskatempauksellaan pelkästään positiivista näkyvyyttä, ei todellista ongelmaan tarttumista. Kateuksissani kai haastan! Mutta tempauksien tulos kyllä osoittaa, että sotkua on enemmän kuin koskaan. Ja harmiksi pikaruokaravintoloille sanon, että kyllä yrittäjä on vastuussa asiakkaistaan myynnin hymystä kylläisen vatsan kääreisiin asti. Siivoaminen ei saa kuulua ja jäädä yhteiskunnan siivottavaksi.


Suviseuroista uutisointiin, että lapset kilvan keräävät roskia jäätelöpalkalla. Hieno tempaus ja kasvatuksellisesti upea juttu! En kuitenkaan voi olla ihmettelemättä, että korkean moraalin ja eettisten arvojen osallistujat roskaavat. Aikuiset roskaavat ja lapset siistivät. Kunpa ei olisi tulevaisuuden surkea kuva koko maailmasta: lapset korjaavat aikuisten jälkiä. Se on kaikkialla ja kaikessa: ihmisen hyvyys ja oikeamielisyys punnitaan siellä, missä kukaan ei ole näkemässä tehtyjen valintojen seurauksia: hyviä tai pahoja.