Katsahdapas kahta kalaa! Kumpi näistä sinun mielestäsi tekee siistiä sisätyötä? Kumpi sijoittaa veroparatiisiin, kumpi tekee työtä selkäranka vatsanahkassa? Kumpi on cool, kumpi kamala? Viime päivien keskustelu on laittanut omatkin ajatukset uudelleenjärjestelyn alaisiksi. Miksi köyhä on tarkkailun ja valvonnan alainen ja aina epäluotettava? Miksi rikas omassa hyvinvoinnissaan on vähimmilläänkin mielenkiintoinen ja persoonallinen? Ei meillä ole asioille minkäänlaisia järjellisiä perusteita! Hitsarista sanotaan, että duunari vähän alentavaan sävyyn siksikin, että hän ei tee siistiä sisätyötä. Vai ei tee! Katso nyt uutiskuvien konehalleja: kaikki on järjestyksessä valoisassa tilassa ja työntekijä upeassa työasussa osaavana ja perustellusti arvostettavana. Jos et usko, kokeile tehdä tarkastuksen läpi menevää erikoissaumaa. Lääkäri on lähes palvonnan kohde ja ammatti yli kaiken arvostuksen. Jos nyt tosiasioita käsitellään – lääkäri jos kuka on työntekijä kaikkein ankeimmasta päästä: vai haluaisitko itse viettää työpäiväsi ihmisulosteiden ja rään, haisevien varpaiden ja kainaloiden kammotuksessa näppyjä ja patteja etsiskellen! Lääkärin työ on epäesteettistä katseltavien, kosketeltavien ja haisteltavien asioiden suhteen. Ilman lääkärin osaamista ja uhrautuvaa asennetta olisimme pahassa pulassa; mutta niin ei vain talot ja tavarat pysyisi koossa ilman hitsarin kuumaa kosketusta. Emmekö voisi olla arvottamatta ja vertailematta – lahjansa ja osansa kullakin duunarilla!

Me olemme täällä palvelemassa, kaikki! Joka tahtoo olla suurin, olkoon kaikkien palvelija. Ja joka tahtoo olla todella merkittävin, olkoon kaikkien orja! Tämä on raamatullista tasa-arvoa ja toimii takuuvarmasti. Lahjat ja osaaminen ovat turhia, elleivät päädy käytettäviksi jonkun toisen hyväksi vastikkeesta tai ilman sitä.

Köyhä saa olla, mutta sen ei tarvitse välttämättä näkyä, sanoi äiti ja prässäsi ainutta hamettaan konttorikelpoiseksi. Köyhällä on puutteensa ja sairautensa. Rikkaalla on ongelmansa hänelläkin, ainakin tylsää, ellei ole enää mitään ostettavaksi tai uutta koettavaksi. Ja koska elämässä sattuu ja tapahtuu, osat voivat vaihtua yllättävillä tavoilla … Köyhän elämänkokemus voi olla korvaamaton rikkaalle, joka yhtä äkkiä istuu tuhkassa ruukunsirpaleella itseään kaapien. Ja rikas voi (minulla ei ole kokemusta) äkkiarvaamatta rikastunutta toppuutella, että elä sinä hyvä ihminen osta kolmatta ferraria – vaan sijoitetaan ja rikastutaan lisää … Toinen toistamme tukien.

Jaa tämä sivu