440

22.03.2024

SANASAATILLA

Sanansaattajat on sellainen viihdeohjelma, joka toden totta viihdyttää ja samalla opettaa. Vaikka välillä yleisöä kosiskellaan alapääaiheilla, pääosin saa nauttia sanojen merkityksistä ja niiden herättämistä hassutteluista ja mielikuvista. Isomummon laatikosta löytyi vanha herätyskello, vedettävä sellainen. Sitä sanottiin ihan yleisesti vekkariksi. Mistähän se johtuu! Vekkari tarkoittaa näet myös puhekielen vekkihametta ja jopa viikonloppua.


Jos nyt sotepalvelut ovat saavuttamattomissa – pankeillekin tapahtuu kummia. Ottavat sijoittajat ja rahan avosylin vastaan, mutta eipä niitä niin vain takaisin palautetakaan. Tahtotila oli se, että osakkeita myydään arjen tositarpeeseen. Siitä omalle neuvojalle yhteyttä ottamaan. Ei pankkiin enää marssita miten sattuu. Ajanvaraus ja sillä tavalla! Hyvä rouva, teitä palveleva virkailija on nyt kuukauden lomalla. Voisitteko ottaa silloin uudelleen yhteyttä. Kuukauden! Minä tarvitsen ne rahat välittömästi ja käsittääkseni kysymys on minun omaisuudestani. Voi, olemme kovin pahoillamme. Voitte toki itse hoitaa myynnin parhaaksi katsomallanne tavalla. Sanokaapa minulle oikein tosissaan, voiko pankki tehdä näin. Kyllä voi, sillä pankkikin on muuttumassa digitaaliseksi virtuaalipalveluksi: kuva pankkitilasta ja virkailija palmun alla kookosjuomaa siemailemassa.


Luomumunatkin ovat pettäneet meidät. Ihan järkeenkäypäähän toki on, että vapaasti käyskelevät kanat voivat syödä mitä sattuu. Ja ympäristömyrkkyjä sattuu takuuvarmasti! Mutta vaikeata onkin kestää sitä, että kaikki tässä maailmassa vaihtuu päälaelleen. Sana kyllä sanookin, että loppua kohti elettäessä hyvä muuttuu pahaksi ja paha hyväksi. Pieniähän nuo ovat kanamunamurheet.


Voi sentään! Kirkkopa se ei vielä ole hoksannutkaan, mikä sitä tässä avio-onnessa odottaa. Moniavioisuus tekee hyvää vauhtia tuloaan tositarkoituksella. Olemme vasta aivopesun alkumetreillä, mutta koska kirkko haluaa pysyä hengissä, kohtaa se väistämättä tämänkin ongelman. Siinä sitten pohditaan, että monta yhtä aikaa. Ja miten asiakokonaisuus muuttuu, että ei yhtä aikaa vaan peräkkäin. Miniavioisuuttahan se on sekin, että lupaa ja peruu, lupaa ja peruu, lupaa ja peruu. Jospa kohta ei koko avioliittoon. Keksitään kokonaan uusi termi, jonka puitteissa voi toimia kukin miten haluaa. Arkisitoutuminen on vankempi liitto kuin juhlasitoutuminen. Monikansallisuuskin voidaan huomioida tarkemmin. Sopimus Keniaan, sopimus Ranskaan, sopimus Australiaan … Ja mitäs sanotte tästä: sopimus optiolla toisesta samanlaisesta!