tuija.suistomaa@live.fi
Uusin teksti ensimmäisenä tervetuloa-jälkeen!
590
04.12.2024
ÄLÄ LEIKI RUUALLA
Ruualla ei saa leikkiä! Ruualla ei saa sotkea! Tutut kasvatushokemat aikojen takaa ovat tämän päivän totta. Ruoka on nostettu keskustelujen ja väittämien tikun nokkaan – mutta sitä ei kunnioiteta. Meillä näyttää olevan lupa ja tapa sorteerata, ronklata, sössiä ja sumuttaa! Ja tämä katkaisi kamelilta selän itsenikin kohdalla: Tatu ja Patu kirjoista poistetaan liha ja maito. Jopas on oikea ympäristöteko – tai sitten kirjojen menekkiä on autettava yleisöä kosiskelemalla.
Päätin näin ollen laittaa kuvaankin lusikkalihapullat ja peräti paistinpannulle. Kuka on ensinnäkin määrännyt, että lihapullan pitää olla pyöreä! Ja toisekseen – paistaminen silloin tällöin on ihan luvallista karsinogeeneistä huolimatta. Vähän sitä ja tätä vaihdellen ja varioiden on arkista ruuanvalmistusta ja terveyttä parhaimmillaan!
Varoitanpahan vain. Ronklatkaa oikein kunnolla ja pian olemme siinä tilassa, että näemme ruokaa vain unissamme. Ei luonto meitä petä. Me teemme sen ihan itse. Että jos maata lähestyvät asteroidit osuvat kohti, voivat jopa kosahtaa lautasillemme järsittäviksi. Luoja ja myös luonto on tarkoittanut, että saamme ympärillämme olevista aineksista jokapäiväisen ruokamme luonnollisesti ja tasapainoisesti. Heti, kun on ruokavalion takia turvauduttava purkkiin pillereitä, olemme pois poikenneet hyvästä lähtökohdasta joko pakkotilanteessa tai hölmöyttämme. Kasvisruokavalion kannalta katsottuna kannattaa muista, että hemirautaa tulee parhaiten lihasta ja B12 vitamiinia eläinperäisestä ruuasta.
Miten tämän trendi- ja pakkokohun keskellä sitten pitäisi syödä. Professorikin jäi A-studion keskustelussa kiinni peittelystä. Että on ihan vain tutkimukseen perustuvia valintoja, mutta pitihän meidän vähän ympäristöäkin. Tämä on minun peittelemätön valintani. Jos voin ja raha riittää, valitsen aina kotimaista ja läheltä. Sitten katson, että prosessointia on mahdollisimman vähän. Huolehdin raaka-ravinnon osuudesta päivittäin.
Ruuanvalmistusmenetelmistä valitsen keittämisen ja hauduttamisen pääasiallisiksi tavoiksi kypsentää syötävää. Matalat lämpötilat vaativat kypsennysajan lisäämistä, mutta sähkönkulutuksen lisän kompensoi hyvin tällaisen ruuan terveystaso. Ruoka on ilo ja etuoikeus, ei syyllisyyttä kannatteleva kieltojen ja rikottujen lupausten lista. Suhtaudun trendeihin kyseenalaistamalla kaiken. Kenen trendi sen agenda ja loput hölynpölyä.
Kohtuullisesti kaikkea ja muutakin joskus siltä ja väliltä. Tällä tavalla toimien odotan varmana, että vihreä kupla puhkeaa joskus. Ja voi sitä lohduttomuuden määrää, kun huomaamme, että meitä on vedetty nenästä. Tilanne voi eskaloitua ja tekeekin niin, kun ruokaa kasvattavat ovat kuolleet sukupuuttoon. Muistatko, millainen oli lehmä, kananmuna tai maito! Siinä on ihmiskunnan lähi-deep fake, ei ilmastonmuutoksessa. Ilmastonmuutoksen korjaamiseen meillä on tarvittaavat työkalut, jos halua riittää.
Syöminen on yksityinen onnenhetki tai sosiaaalinen tapahtuma. Tämän mielessä pitäen muistutan vanhasta kansanviisaudesta: ruoki vierasta sanoilla, kunnes keitto kerkiävi!