621

09.01.2025

TEKEE MIELI


Pyrin seuraamaan ravitsemuskeskustelua, vaikka en enää julkisesti opetakaan sitä. Reseptit eivät oikein jaksa innostaa: herkkuja ei saisi syödä eikä ole kovin älykästä kahmia tuontitököttejäkään. Selkeä suomalainen ruoka, joka valmistetaan alkuperäisistä aineksista sytyttää kaikkein eniten. Uudet perunat ja sipuli paistetun järviahvenen kanssa. Mitä muuta sitä ihminen enää haikailisikaan.


Harmi vain, että aito ja alkuperäinen kallistuu kaiken aikaa ja korvikkeet halpuutettuine hintoineen vievät syötävän hyvän ruuan paikan. Näin vuoden alussa otan aina vahvistavan annoksen Heikkilä-tietoutta. Siinä on esimerkillinen ihminen, joka haraa uskollisesti vastaan laadittuja kansallisia ravitsemussuosituksia – ja on monessa oikeassa. Oikea ravinto näyttää vaikuttavan siihenkin, että viina ei enää maistu. Tälle tiedolle meillä on kyllä käyttöä!


Ylisyömisen ongelmaan Heikkilä nostaa syytettyjen penkille sokerin, suolan ja seimenistä puristetut öljyt ja tietysti puhdistetun valkean viljan. Näistä aineksista muodostuvilla yhdisteillä näyttäisi olevan merkillinen vaikutus elimistöömme. Kaikki tunnistamme tämän. Sipsien ja limpparin syömisen jälkeen tekee aina vain mieli lisää. Vaikka olisi miten paljon syönyt, elimistö väittää kiven kovaa, että kyllä sulla voi kuule olla vieläkin nälkä. Erinomainen oravanpyörä valmistajia ajatellen: mitä enemmän syöt sitä suuremmaksi kasvaa tarve saada lisää. Olemme ruokariippuvaisia muussakin mielessä kuin siinä, että joka päivä on hyödyllistä syödä.


Lääkärin olisi hyödyllistä kysäistä potilailtaan, että mitä syöt. Vieläkin tarpeellisempaa on itse kunkin kysyä sama kysymys itseltään ilman selittelyn makua. Tarvitsen Heikkilän hehkutusta itsekin kannustukseksi terveenpään syömiseen. Todisteena tästä tsekkasin pitkästä aikaa niiden elintarvikkeiden tuoteselosteita, jotka ovat säännöllisesti käytössä. Saavat jäädä. Vielä kun jaksaisin potkaista tyhjää pullapersoudelle, eihän tässä olisi hätää mitään. Jokaiselle röllylle on selitys: aamupulla, päiväpulla, lohtupulla ja iltakahvipulla.


Mikäli koululaistemme keskittymisongelmat johtuvat puhelimien lisäksi ruuasta, miksi haalimme diagnooseja, kun voisimme tehdä terveellisen korjausliikkeen kokonaisravitsemuksen näkökulmasta. Jos ruoka on sipsejä, suoliston tulehduttavia jällynameja ja energiajuomaa – puramme psykologien avun jonotuslistoja väärällä tavalla, siis emme ollenkaan. Kiinalaiset ovat älynneet tämän vuosisatoja sitten. Ruoka on lääke moneen vaivaan ja syy lukemattomiin sairauksiin. Eikä tässä ole kysymys seuraavasta sudenkuopasta – ortoreksiasta, terveellisyyden tekemisestä elämänkatsomukseksi. Väärä ylisyöminen tekee alisuoriutujia. Mitä siis söit!


Heikki on ihana, kun suostuu käymään ruokakaupassa kovalla tuulella ja pakkasella. Mutta aina puuttuu yksi tai kaksi asiaa listalta. Ihan piti ruveta tutkimaan moista juttua. Ja selvisihän se. Ei Heikki ole huolimaton. Hänellä on vain niin suuret peukalot, että aina ne peittävät jonkun strategisen osan kauppalistaa. Nykyisin kirjaan listalle ensimmäiseksi, että lue kulta myös peukaloiden alta!