VEROVIIHDETTÄ! Vuoden verotiedot on taas julkaistu ihmeteltäviksi. Köyhille lähes käsittämättömät rahasummat ja omaisuus puhuttavat kahvipöytäkeskusteluissa. Maallisen hyvän jakautuminen ei käy tasan, ei! Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät ja valtiovalta on auttavinaan kaikkein raskautetuimpia kansalaisia.

Jos nyt jotakin lohtua niille, jotka ovat jääneet vähälle tai vieläkin vähemmälle – senttiäkään eivät saa rikkaat mukaansa täältä lähdettäessä. Pieni on siis ilottelun aika verrattuna iankaikkisuuteen! Eikä se tutkimusten mukaan ole aina ollut edes iloista aikaa. Rikkaat ovat kaikken yksinäisimpiä ihmisiä. Huipulla tuulee eikä koskaan voi olla varma, onko läheinen yhteydessä rakkaudesta vai rahasta. Setelitukot aiheuttavat myös väkivallan vaanimisen vaaran. Mihin niitä turvamiehiä muutoin tarvittaisiin! Ja entäs omatunto; se ei kuulkaa niin helposti kuolekaan. Jos rahansa on hankkinut kepulikonstein riistämällä ja laittomasti, polttelevat setelit mieltä lupaa kysymättä ahneuden asteesta riippuen.

Haagan seurakunta repäisi tarjoamalla keskusteluapua niille faneille, jotka surevat Popedan lopettamista. Saa kai sitä sitten ulkopuolinenkin irroitella kirjoittamalla rikkaan miehen ja Lasaruksen kertomuksen uusiksi? Rikas sähköfirman johtaja nuuhki kyyhkypaistin tuoksuja, väänsi lämpöhanaa suuremmaksi, kun niin holotna luita tärisytti. Ihana lämpö, joka ei kuitenkaan säästöjä eikä sijoituksia sulata. Toisaalla perheenäiti kumartui nostamaan tien poskeen jäänyttä paria juomatölkkiä. Vielä muutama ja maitolitra olisi tienattu. Pelotti, jos katkaisevat sähköt! Tulisipa kylmä ja vielä lahjatonkin joulu. Lonkkaa pakotti, vielä ainakin kolmen kuukauden odotus, että pääsisi mahdollisesti hoitoon. Ja nuorimmaisen housut ovat taas hajalla. Kirppareillekaan ei enää riitä ihmisiltä tavaraa. Vaihtavat suoraan tuttujen kanssa kahvipakettiin tai päikseen.

Loppunäytös! Rikas mies ihmetteli kuumuuden kärsimyksiä helvetissä ja aneli, että edes joku saisi mennä varoittamaan omaisia. Lasarus ei enää muistanut paiseitaan vaan kellotteli onnellisena Aabrahamin ihanassa helmassa. Olisihan hän toki kiirehtinyt rikkaan asialle, mutta kun eivät antaneet. Kuule, meidän välissä on ylittämätön juopa. En millään pysty auttamaan. Rikas mies ei joutunut kärsimyksiinsä siksi, että oli varakas tai peräti rikas. Hän kärvisteli siksi, että ei auttanut niitä, jotka muutamalla rovolla olisivat tulleet autetuiksi. Ylimielinen silmien sulkeminen hädän äärellä apua kipeästi tarvitsevalta oli kertomuksen syyn ja syyllisyyden asian ydin.

Voi toki. En kieltäytyisi jättipotista. Minulla hioutuu jo valmis suunnitelma, mitä ja millä tavalla tahtoisin toisia auttaa. Jos Herrani allekirjoittaa suostumuksensa, siitä vain jaettavaksi. Eikä Taivas kiellä sitä, että omat lapset ja lastenlapset saavat hekin myös jotakin jaettavaa.

Jaa tämä sivu